Att lära sig det franska körsättet ordentligt

Jag har gett mig in på mitt hittills största franska projekt; jag skall försöka ta körkort på franska. Jag skall alltså frivilligt försöka lära mig att framföra ett fordon på ett sämre sätt än vad jag brukar. Jag skall lära mig att köra mot rött, göra farliga omkörningar, parkera på trottoarer (både med och utan varningsblinkers), tuta på bussar, svära, vifta, skrika samt stanna utanför bageriet med motorn igång, gå in och handla en baguette och komma ut igen -utan att känna mig stressad!

Ni som läst min blogg från start vet att jag köpte en motorcykel för drygt ett år sedan. Det är en Honda CBR 125 som jag är jättenöjd med. Men den börjar kännas lite liten och klen nu när jag har vant mig. Men för att få köpa en större och mer kraftfull motorcykel måste jag ta A-körkort (en lätt motorcykel får man köra på B-körkort här i Frankrike, om man haft B-körkortet i minst två år).

Jag funderade ett tag på att ta motorcykelkörkortet i Sverige när jag ändå är hemma på besök, men jag tror faktiskt inte att det är tillåtet. Man måste vara fast bosatt i Sverige för att ta körkort där, om jag har förstått det hela rätt.

Förra onsdagen skrev jag in mig på en körskola här i Antibes och fick betala en himla massa pengar för jag köpte ett helt körkortspaket. I paketet ingår 20 körtimmar (vilket är ett lagkrav här i Frankrike), obegränsat med ”teorilektioner” (en teorilektion går ut på att man gör ett test med 40 frågor från en mycket informativ DVD-film), teoriprov, uppkörning samt ett femtiotal olika blanketter.

Första målet är att klara teoriprovet, ”Code de la route”. Det är samma teoriprov för motorcykel som för bil så jag måste lära mig en hel del. Eftersom jag ännu inte kan franska måste jag dessutom lära mig alla frågor och deras korrekta svar utantill.

Ett svar på ”Att lära sig det franska körsättet ordentligt”

  1. Hurra! Nu är det i MINA fotspår du följer! Kan dock trösta dig med att lära sig utantill funkar perfekt även om man inte fattar vad det betyder – gällde iaf brittiska the Highway Code. Hoppas du får livstidskörkort för MC!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *