L’Assomption

Idag är det l’assomption här nere i Frankrike. På svenska kallas högtiden Marie Himmelsfärd eller Marias Upptagning. Det är en katolsk högtid och vi är lediga idag!

Passagen skriver: ”… Av dessa är Marie Himmelsfärd den 15 augusti den äldsta och fanns redan på 400-talet i den grekiska liturgin och ett par sekler senare i den katolska. Den är också en av de främsta av alla Mariadagarna, men inte förrän 1950 förklarade påven Pius XII den som dogm.”

Man kan läsa lite till på Wikipedia.

Jag skall snart åka in till Nice och kolla hur man firar l’assomption.

7 kommentarer till “L’Assomption”

 1. Inte direkt så att man längtar till himlen idag… Skyfall och igengrått. Men kom ihåg att himlen alltid är blå ovanför molnen 🙂 Trevlig Maria-dag på dig då!

 2. Mmm, jag har sett det på dina bilder. Är det därför det heter Cote d´Azur? Eller var det pga vattenfärgen? Varför blev hon upptagen? Och vad innebär det att bli upptagen? Har du forskat nåt om det???

 3. Dog och dog, hon blev upptagen. Hon hade väl mycket att göra.

  Nordisk familjebok skriver:
  ”Inom den kristna (katolska) kyrkan bildade sig under 8:de årh. en saga att äfven Jesu moder, Jungfru Maria, blifvit synligen upptagen till himmelen, och i enlighet med denna saga firas till denna händelses åminnelse inom katolska kyrkan en särskild fest, Jungfru Marias himmelsfärdsdag, den 15 Aug. ”

  Det var alltså någon som såg det hela som borde kunna berätta mer.

 4. Jag tycker det hela låter väldigt luddigt! Verkar som om nån tyckte det var dags att införa en ledig dag och såg till att nån annan (Maria) blev upptagen med hans arbetsuppgifter medan han själv tog sitt spö och gick och fiskade aborre eller nåt. Dessa fransoser…vad säger man?!

 5. hej, faktiskt är det så att Marie himmelsfärd har firats sedan 500-talet i både katolska kyrkan och den ortodoxa. Och firas alltså fortfarande, även om det i den ortodoxa kyrkan talas om Marie avsomnande. Protestantiska kyrkor har inte den traditionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *