Oceanographic Museum and Aquarium i Monaco

I tisdags tog jag och Charlie tåget till Monaco för att gå på Oceanografiska museet. Först åt vi lunch på ett café som heter Bilig Cafe. Vi påpekade dock varken stavfelen eller att det faktiskt var ganska dyrt, särskilt med tanke på hur maten smakade.

Bilig Cafe. Foto: Max Petersson

Efter en ganska lång, men mycket vacker promenad längs utsidan av udden väster om hamnen kom vi till hissen som ledde upp till museet. Det finns hissar överallt i Monte Carlo eftersom hela staden ligger i en bergssluttning.

Det kostar €12,50 att besöka oceanografiska museet och en kaffe på taket kostar €1,70. Man behöver minst en kaffe för att smälta alla häftiga intryck från akvariet.

För det är nämligen akvariet som gör hela besöket. Egentligen är det bara ett jättestort akvarie och många mindre, men det hela är väldigt snyggt gjort och djuren, växterna och monstren inne i akvarierna är så otroligt häftiga att man inte behöver något mer.

Här följer ett litet urval av skumma varelser som vi hittade.

Rakbladsfisk, simmar på höjden med massa små fenor. Ser otroligt dum ut och kan säkert inte svänga. Som en stel, smal och ful manet.

Stenfisk, försöker imitera en sten och lyckas ganska bra. Simmar lika bra som en pingvin flyger. En av de giftigaste fiskarna som finns. Av de människor som skadat sig på en sån här leder 25% av fallen till döden.

Det här är faktiskt inte maskar utan riktiga fiskar, men de sitter så där. De har inga planer på att simma iväg när de vuxit till sig. Jag tycker att det verkar lite utsatt, men de kan ju alltid dra sig tillbaka om de känner sig hotade.

Otroliga växter som ser mycket vackra, men farliga ut fanns det gott om. Det gula kletet i nedre högra delen av bilden är enligt skyltarna en fisk, men jag har svårt att tro det.

De här maneterna hade inte alla trådar i syskrinet när deras DNA sattes ihop. De simmar nämligen nedåt istället för uppåt som vanliga maneter. Detta innebär att de tillslut når botten och där fortsätter de att simma neråt och kommer inte mycket längre i livet.

Mamma och pappa Nemo.

Charlie visar havsabborre som simmar runt, runt, runt.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Oceanographic Museum & Aquarium i Monaco. Jag har hittat två länkar för mer info, www.visitmonaco.com (kolla hur fräck själva museebyggnaden är!) och www.oceano.mc/.

4 kommentarer till “Oceanographic Museum and Aquarium i Monaco”

  1. Forskare har nu kommit fram till hur mamma och pappa Nemo på bilden ovan gör för att skrämma bort andra fiskar. Genom att hacka med tänderna låter fiskarna som människor och kan på det sättet skrämma bort andra stora och hemska fiskar.

    NyTeknik: http://www.nyteknik.se/art/51527

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *