Veckans franskalektion

Den som känner sig sugen på att komma ner hit till Rivieran och softa lite i solen har ju alla chanser. FlyMe flyger fortfarande som de ska och RyanAir har precis öppnat en ny linje från Göteborg till Marseille. Även Malmö Aviation flyger direkt från Göteborg till Nice. Om man frågar väldigt snällt kan man säkert bo billigt i Antibes som inte ligger långt ifrån flygplatsen i Nice. Inga problem alltså!

Vad som dock kan vara problem för några av oss är det här lustiga språket som de envisas med. Här på sydkusten pratar fransmännen extra fort och sluddrigt för att ge oss utlänningar/invandrare något ordentligt att bita i. Därför är det nu dags för franskalektion här på bloggen.

Dagens lektion: Jag är…
Verbet vara heter på franska etre och uttalas [ätrh]. Jag är heter däremot Je suis. Fransmännen är som vanligt extra luriga, men det är ju å andra sidan vi svenskar också i det här fallet (jmfr. vara, jag är).

På svenska böjer vi vara så här:
Jag är
Du är
Han, hon, den, det är
Vi är
Ni är
De är

Alltså: Enkelt!

På franska böjer man etre så här:
Je suis
Tu es
Il, elle, on est
Nous sommes
Vous êtes
Ils, Elles sont

Alltså: Mycket att tänka på!

Men för att den här lektionen skall bli rolig så behöver vi lite adjektiv att leka med också, dvs saker vi kan vara. Här följer en lista på några franska adjektiv:

chouette – schyst
parfait – perfekt
gris – grå
blond – blond
grand – stor
petit – liten
riche – rik
heureux – glad
difficile – svår

Dags att bilda meningar
Nu tar man helt enkelt en person först, tex Il (som betyder ”han”) och böjningen som hör till honom, nämligen est och ett adjektiv, tex grand.

Il est grand – Han är stor

Och på samma sätt:

Je suis grand – Jag är stor
Je suis heureux – Jag är glad

Fler adjektiv finns i lexikonet. Pröva själv och skriv in resultatet bland kommentarerna.

Lycka till!

10 kommentarer till “Veckans franskalektion”

 1. grymt! nu får jag lite repetition. hur gör dom med adjektiven, har de olika former för om ifall man pratar om tjejer/killar? eller när är det dom lurar till det så?

 2. Nu har jag läst igenom alla orden flera gånger. Finns det något sätt att få dom att stanna kvar i huvudet?

 3. Ja, skriv meningar många gånger. Berätta hur du är för alla du träffar. Jag är stor. Jag är glad. Jag är blond. Jag är rik. Sedan kan du gå över till franska 😉

 4. Japp, Per, om du bara visste vad han förenklar det! Halva mänskligheten står lämnad, övergiven och villrådig! Som en fin gest till mina medsystrar:
  Moi, je suis chouette, parfaite, grise, blonde, grande, petite, riche et heureuse.
  Et ca, c’est plus difficile!

 5. hej klas ! Jag är en trogen läsare av din blogg.Jag ska nu ner för tredja gången till Nice.Har fått blodad tand.men nu undrar jag kan man gå från Menton via stranden till italien.hoppas du kan hjälpa mej,mvh lotta

 6. Hej Lotta,

  jag vet faktiskt inte om det går. Det är ju rätt långt, men det har du kanske redan sett.

  Det finns en lag eller regel här om att tomtägare skall lämna ett litet utrymme mellan tomten och vattnet till allmänheten. (Därför kan man tex gå längs med Cap d’Antibes på en liten, liten kustremsa.) Men denna regel har naturligtvis undantag. Dessutom kan kusten här vara ganska hård och karg så även om regeln efterlevs kan det vara omöjligt att gå på grund av stenar, stup och vatten.

  När du kommer hit rekommenderar jag dig att köpa en bra karta. Det finns mycket bra kartor här som säljs i bokhandlar och större mataffärer.

 7. Hallå Klas och alla andra läsare! Tack för att du gjort denna sida! Jag är en Fransktokigtjej som blev suuupergald när jag hittade denna sida! Förresten, vad heter ”Älskar Frankrike” på franska? Snälla svara så snabbt du kan! 🙂 MVH En fransktokig tjej!!!!:d

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *