Topp 3: Saker jag saknar i Frankrike

1. Kassadelare

I det här landet finns det två sorters affärer. Det finns Carrefour och det finns dem andra. På Carrefour finns allt. Mjölk, smör, sprit, dataspel, tvapparater, mikrovågsugnar, tallrikar, mobiltelefoner, nybakat bröd, skor, kylskåp, växter, trädgårdsmöbler, målarfärg, supertrasor, vin, mera vin, champagne, färsk fisk, frukt, grönsaker, godis, skorpor (Pågens), och allt annat som man någonsin kan behöva. Sängar har dem också. Men det finns inga kassavdelare! Alltså inte sådana som man ställer mellan sina varor och efterkommande/föregående kunds varor, utan avdelare efter kassörskan så att flera kunder kan bemannas samtidigt. I frankrike används kassan av en kund i taget. Inte förrän man packat ner den allra sista lilla konservburken och betalat och fått kvittot och alla hemliga biljetter som man senare kan skrapa och se om man vunnit en bil på, inte förrän allt är klart börjar kassörskan expediera nästa kund.

Jag har inte kommit på varför det är på det här sättet ännu, men jag har några teorier:

 • Ingen stress. Vi tar det lugnt och gör allt ordentligt.
 • Det är så mycket lappar och kvitton som skall lämnas fram och tillbaka i kassorna här att det skulle bli för fullt i kassan om flera kunder skulle vara igång samtidigt.
 • Det finns för många kassörskor i landet, kassörskor som måste sysselsättas.
 • Det finns för många kassor (över 60) på Carrefour, kassor som måste utnyttjas.

I går testade jag kassörskan lite. Jag kör ju motorcykel numera och måste ha alla min matvaror i min ryggsäck när jag handlat. Jag har en stor ryggsäck så innehållet i en kundkorg får plats. Igår köpte jag lite för mycket så det var lite klurigt att få i de sista fyra hushållspappersrullarna så jag tog upp blåtandsheadsettet som jag precis köpt och packat ner, tortellinin och baguetten och packade om lite. Kassörskan väntade och de efterkommande kunderna väntade, men jag stod lugnt och packade om mina varor och försökte få ner pappret. Det är här viktigt att poängtera att det inte är en ”svensk väntan”, dvs irriterande blickar, suckar och mumlande om att skynda på. Det är bara väntan. Ett enkelt konstaterande att den unge mannen inte har packat klart ännu och att vi därför avvaktar lite.

När jag testat klart tryckte jag ner pappret och drog igen väskan och gick. Kassörskan sa ”Bon soir” och började expediera näste man.

2. Riktigt bröd

Här finns baguetter (det vi kallar pain rich) och färdigskivat skumbröd. Inget annat. Fullkorn går inte att hitta i lexikonet.

3. Cykelvägar/trottoarer

Staden är designad för bilen. Gående borde ta bilen. Cyklister är idrottsmän och borde hålla sig till tävlingar. För att transportera sig, kort eller långt, många eller få, tar man bilen. Bussarna har vi för att chaufförerna skall ha något att göra.

Det finns tappra försök till cykelbanor på några ställen, en kort bit, sedan tar de plötsligt slut. Jag har tex ca 40 m cykelbana utanför på min gata, men bara där. Den börjar en bit nedanför mig och slutar vid nästa rondell. Den är grön.

Motorcykeln räddar mig här. Cykels flexibilitet och bilens komfort! Eller bilens förslappningsinverkan och cykelns värdelösa packningsmöjligheter. I ett.

Imorgon åker jag hem till Sverige och ångrar allt jag precis skrivit.

Kram/Klas!

11 kommentarer till “Topp 3: Saker jag saknar i Frankrike”

 1. Tänk på vad du skulle kunna tjäna om du fick fransmännen att äta riktigt bröd. Eller om du startade en mataffärskedja med normalt antal anställda. Eller om du byggde en stad med trottoarer och fungerande bussar, alla skulle vilja flytta dit.

 2. Jag har en super idé! Baka ditt eget bröd! Du kan stoppa i vad du själv vill och sen äta det på stan och alla kommer kolla på dig precis som om du inte var riktigt klok för att brödet har fel färg och struktur 🙂

 3. Men då dyker genast nästa problem upp: Jästen, the guest, le hôte. Vi har bara hittat den torra än så länge och den är inte rolig.

 4. Men den håller sig längre och den är inte så svår att använda, behöver inte lösas upp i vätskan utan går att blanda i mjölet, man behöver endast ha lite varmare vätska för att det ska funka 🙂 Experten har talat… har du nåt bra recept på lussekatter föresten? hittar inget roligt…

 5. Ja, jag har faktiskt det bästa lussekattsreceptet. Saffran torkar ut bullarna så det motverkar vi med Kesella och det blir mycket saftigt och fint.

  50 g jäst
  100 g smör
  5 dl mjölk
  250 g Kesella mager
  2 påsar saffran, ca 1 g
  1 1/2 dl socker
  1/2 tsk salt
  ca 17 dl vetemjöl
  russin
  1 ägg

  Smula jästen, smält smöret. Tillsätt mjölken till smöret och gör fingervarmt. Häll mjölk och smör över jästen och rör om så att jästen löser sig.

  Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en fin deg som släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa 30 min.

  Arbeta degen på mjölat bakbord och gör 35 lussekatter. Lägg dem på plåtar och garnera med russin. Låt jäsa 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min och låt svalna på galler under duk.

 6. Perfekt, tack!
  Ska testa Faiselle som Madde föreslagit.

  Nu blir det bullbak ikväll hos Johan 🙂

 7. ni är undebara: fransmän bakar aldrig!
  Isabelle, fransyska i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *