La bûche de Noël – fransk jultårta

För er som undrar vad jag har hittat på med den vackra vinjettbilden över Antibes som jag förut hade här ovan på bloggen så skall jag nu berätta hur det ligger till med den saken.

Ni vet ju vid det här laget att man äter gåslever till förrätt på julmiddagen och anka till huvudrätt. Men efter det kommer vedklabben och det tror jag inte att jag har berättat.

La bûche betyder alltså vedklabb och är en slags rulltårta med smörkräm som fransmännen äter till efterrätt på jul. När den är klar skall den alltså se ut som en vedklabb.

Men det är många som tycker att smörkrämen är lite väl fet och jag håller med. Vi fick en bûche i matsalen några dagar innan jul och det var faktiskt ganska äckligt. Istället för en riktig bûche köper många istället en glassvariant som är lite lättare att få ner i magen. Jag gjorde en vanlig svensk rulltårta som avslutning på den franska middagen och det blev utmärkt. Rulltårta är underskattat. Behöver bara fem minuter i ugnen, helt utan fett och mycket enkelt att vispa ihop. Det enda som kan vara svårt är att få loss bakplåtspappret när den är klar, men penslar man med lite kallt vatten på pappret lossnar den fint.

Läs mer på Wikipedia på franska eller på engelska.

Vackra, men inte särskilt lika vedklabbar.

4 kommentarer till “La bûche de Noël – fransk jultårta”

  1. Hej Klas,jag läser din blogg regelbundet och tycker du skriver så bra.Jag är väldigt förtjust i nice och omgivningen där.Var nere i sept. men då hade dom redan rökförbud på restauranger.mvh lotta

  2. Det var kanske restauranger som infört rökförbud på eget initiativ, men nu är det olagligt att tillåta rökning. Så vitt jag har förstått.

  3. Vissa typer av ställen (offentliga platser?) fick ju förbud redan förra året.

    Och läste man inte någonstans om fransmän som var i full färd med att bygga om sina ställen för att komma under 10m2 serveringsyta och därigenom slippa förbudet? Eller blandar jag ihop det med någon annan nationalitet nu? Jaja, vi får väl se – bättre på något litet sätt borde det väl bli i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *