Min första HDR-bild: Fort Carré

Efter jobbet ikväll stack jag och Nicolas ner till Fort Carré för att plåta lite skymningsbilder över havet, fortet och hamnen.

Jag lyckades ta min första HDR-bild (High Dynamic Range).
Både Nicolas och Anders har tjatat på mig att testa detta. En HDR-bild består av flera bilder tagna med olika exponering. Typiskt tre olika bilder, en underexponerad, en normalexponerad och en överexponerad bild som byggs ihop till en enda bild med perfekt exponering över hela bilden.

Varför behövs detta kanske du sitter och undrar nu? Jo, det är så att ett fotografi ofta innehåller delar på olika avstånd och därmed med olika ljus. Tar du tex kort på ett fort i skymningen vill du att himlen skall vara mörkt blå men för att få den tillräckligt mörk blir fortet, som är i samma bild, alldeles för mörkt (underexponerat).

Genom att exponera olika kan man i efterhand i datorn montera ihop allt till en enda bild med olika exponering på olika ställen. Utan att det märks om man vill. Effekten kan också överdrivas och ge väldigt häftiga resultat, kolla tex på www.hdrsoft.com som Anders tipsade mig om.

Ikväll tog jag tre bilder med olika exponering (klicka för förstoring):

Bild 1 – Överexponerad, fortet och himlen är alldeles för ljusa, men staketet och grusvägen i förgrunden är bra exponerade.

Bild 2 – Normalexponerad, en ganska bra bild, men förgrunden är för mörk för att kunna visa några detaljer och fortet är lite för ljust till höger.

Bild 3 – Underexponerad, fortet är perfekt exponerat, himlen är lite för mörk och förgrunden är kolsvart.

Resultatet

Eftersom den första bildens enda rätt exponerade del, staketet och vägen, var så trist och ful skippade jag bild 1 helt och hållet. Hade det funnits någon intressant detalj eller kanske en människa avbildad i förgrunden hade man kunnat plocka fram denna, men staketet var inget jag ville ha med.

Jag tog helt enkelt fortet från bild 3 och la in det på bild 2. Det enklaste sättet att göra detta är att lägga ihop bilderna i varsina lager i Photoshop och maska ut fortet. Det finns mängder av guider för detta på nätet.

Resultatet blev så här:

Inget brus i himlen, fortet lagom exponerat och man kan ana vad som finns i förgrunden utan att det tar över bilden.

3 kommentarer till “Min första HDR-bild: Fort Carré”

  1. Hej! Pluggar du franska i marseille? Jag kom nämligen nyss därifrån och blev helt förälskdad i staden samt väldigt nyfiken på språket, kan du tipsa om någon bra sida eller liknade om man vill veta mer om studera franska, om det nu är de du gör? 🙂 ha de bra!

  2. Terese: Nej, jag pluggar inte franska. Inte alls faktiskt, trots att jag borde.

    Och jag bor inte i Marseille.

    Annars var allt rätt 🙂

  3. Jag försöker mig på lite match making (här också):

    Terese och Mia från det andra inlägget, ni kan väl försöka snacka ihop er om att plugga franska? Jag vet nämligen ingenting om hur det fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *