Vad skall vi med RSS till?

Det har kommit en ny (allting är relativt) teknik som kallas för RSS. Det är ännu en 3BF (trebokstavsförkortning) som står för Rich Site Summary (det kan stå för andra saker också, man får välja själv). Jag vet inte om det är sajten som är rik eller om det är sammandraget som är rikt. I mitt fall är det sajten.

RSS är en teknik för att kategorisera och prenumerera på ”innehåll” (content), dvs text, bilder, ljud, video etc. Den som vill göra sin röst hörd eller sitt ord läst kan tillhandahålla en RSS-kanal som andra kan prenumerera på. När någonting nytt finns att beskåda blir man meddelad via sin RSS-läsare.

För att ta del av RSS-kanaler behöver man alltså en RSS-läsare och det finns tusentals. Dessutom passar olika RSS-läsare bra till olika saker. iTunes tex är väldigt bra för att prenumerera på podcasts, dvs radio- eller tvprogram som man kan prenumerera på via RSS.

Men om man hellre vill prenumerera på text kan man använda andra program eller webbsajter. FireFox och Safari (webbläsarna) har inbyggda RSS-läsare.

Naturligtvis skriver jag inte det här för skojs skull eller för att lura på er bra radio-, tv- och nyhetsprogram som ni kan få direkt till er dator såfort de publicerats, utan att ni behöver lyfta ett finger. Nej, jag skriver detta för att ni kan prenumerera på min blogg. Gör ni det så behöver ni inte surfa hit för att se om det hänt något nytt i Frankrike. Ni öppnar bara er RSS-läsare och den kommer visa alla nya inlägg som skrivits sedan ni var här senast.

Om ni fortfarande inte ser vitsen med RSS så kommer ni att göra det när ni vill läsa tio olika bloggar, kolla in några nyhetssajter och följa några diskussioner i några forum på nätet. Samtidigt. Varje dag. Dessutom slipper man all reklam och allt annan oväsentlig bös som finns på de flesta sajter nu för tiden.

För att prenumerera på RSS i Safari går man till sajten som man vill prenumerera på. Om sajten tillhandahåller RSS visas ”RSS” i blå bokstäver till höger i adressfältet, upptill i Safari. Klicka på dessa blå bokstäver och vips kommer RSS-kanalen upp. Till höger går det att välja att skapa ett bokmärke.

Det finns många andra bra sätt att läsa RSS på. Hör av er om ni vill ha tips på läsare. Just nu är Google Reader min favorit då man inte behöver något program, allt sker i webbläsaren, och man har alltid med sig sina bokmärken, vilken dator man än kommer till, genom sitt google-konto.

Om du har en RSS-läsare så skriver du in följande adress för att prenumerera på min blogg:
http://www.klasifrankrike.se/

Läs mer om RSS

PS. RSS använder XML, ett mycket vackert språk, för att beskriva sitt innehåll. DS

2 kommentarer till “Vad skall vi med RSS till?”

  1. bara för att ordna i oredan:

    Really Simple Syndication (RSS 2.0)
    Rich Site Summary (RSS 0.91, RSS 1.0)

    (från wikipedia).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *