Käka närproducerat och ekologiskt

Jag har hittat ett spännande koncept. Det är lite tillbaka till verkligheten. Jag har börjat köpa grönsaker och frukter som är producerade i närheten av mig och som inte alltid är perfekta och ser exakt likadana ut som varandra.

Victor, en kompis från jobbet, frågade för ett tag sedan om jag ville vara med och prenumerera på närproducerade grönsaker och ekologiskt odlad frukt. Varje onsdag kommer det en leverans till jobbet. Några kilo grönsaker och några kilo frukt. Vi delar på en leverans för det är för mycket för en person.

I onsdags fick vi vår första leverans som var full med sallad, spenat, gul squash, majrovor, vårlök, nektariner, äpplen, ananas och blodgrapefrukt. All frukt är alltså inte närproducerad vilket är dumt. Tydligen skall den vara ekologisk eller fair trade. Grönsakerna kommer dock från nån gård här i trakten.

Det finns ett liknande koncept i Sverige (Årstiderna) med ekologiska varor, men ingen av deras produkter är närproducerad. Den bästa i det avseendet kommer från ”Sverige och Norden”.

Jag gillar prenumerationskonceptet för man blir tvungen att hitta på något vettigt att laga av det man får istället för att handla det gamla vanliga. Finns det något bättre än att sätta kniven i en ny spännande rotfrukt?

Nån som vet vad man skall laga av en majrova?

Bilden: En blodgrape. Antagligen producerad på ett bra sätt någonstans i världen. Nu på mitt bord.

8 kommentarer till “Käka närproducerat och ekologiskt”

 1. Dina navets kan du med fördel tillaga som pommes de terres sautées, alltså skurna i små tärningar (kubikcm-stora) och stekta i olivolja. Annars går det att äta dem kokta, som potatis eller vilken annan rotfrukt som helst. I ugn, även då skurna i bitar, i klyftpotatisanda är också gott.

 2. Intressant med majrova: om man ska äta mat efter säsong hemma i Sverige är detta en av de bästa, eftersom den finns tillgänglig typ 11 månader om året utan växthusodling eller import. Fick jag lära mig på en föreläsning. O genast földe frågan: vad gör man med en majrova?

  Jag tror att behovet av majroverecept därför är omättligt, starta kokbok eller nåt. Hur ser de ut? Kan du fota en??

 3. Nej tyvärr, jag åt upp den sista igår. Gjorde som Hanna skrev med alla av dem. De blev mycket mjuka och trevliga i smaken när man stekte dem. När de är råa är de som rädisor.

  Imorgon kommer det en ny last med grönsaker.

 4. Nu har jag fått nya navets/majrovor. Du skall få en bild snart Linda.

 5. En del som är lite stolliga lägger in sina majrovor o påstår sedan att det smakar som inlagd gurka. (De lägger alltså inte in dem innanför dörren utan som man lägger in gurka o dyl.) Det ryktas om att man sedan kan ha dem i falafel och att det blir jätte-gott. Jag har provat så jag vet att det inte är sant.

 6. Känns det inte lite som att inlagd vad-som-helst smakar just inlagd vad-som-helst?

 7. Hej, kul att fler och fler tänker på att närproducerat är the shit på så många vis. Miljöaspekten finns såklart, men ett starkt argument för är också en ökad medvetenhet om sin omgivning, om jordbruken i den egna regionen. Att vara del av att minre rörelser kan fortsätta producera mat är något fint!

  Om du bor i Gbg nån gång igen så är ju Bondens Egen Marknad (har skrivit om den idag med bild på en del av allt mums jag hittade där!: http://tokfeminist.blogspot.com/2008/08/bonden-i-haga.html ) akttuellt i Haga frpn mitten på aug till slutet av oktober. Grönsaker i massor, honung, saft, olja och blommr, allt eko och från trakten. Finare blir det inte! 🙂

  Ps. Majrova kan man nvända i thailändsk mat, och den är jättegod inlagd precis som gurka, till het thaimat med chili och kokosmjölk!

 8. Jag kommer från Irak, därifrån har jag två recept den ena har jag provat o det var så god. snitta dem med två till tre snitt i varje och lägg dem med salt och ättiksspritt 12% i 10-14 dagar och provsmaka.Det andra är att koka dem och när dem bli färdiga nypa salt och provsmaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *