Foie gras, pâté de canard au poivre vert & magret de canard confits

I dag var det stora julmatsbeställardagen i Antibes. Jag, Aurelie och Daniel satte oss i adventssolen och gjorde den stora beställningen av franska delikatesser till jul.

Vi beställer direkt från gården Ferme de ”La Grand Borde” av uppfödarna Henri och Suzanne FOURQUIER i Goas. Beställningen till min julmiddag blev:

Foie Gras de canard entier – 98%-ig gåslever
Pâté de Canard au Poivre Vert – Grönpepparpaté på gåslever
Magrets de Canard Confits – Ankbröst tillagade enligt den franska traditionen

Aurelie och jag beställer gåslever och ankbröst i solen i Antibes.

Aurelie var mest fransk och beställde mer gåslever än båda jag och Daniel tillsammans. Ett halvt kilo!

11 kommentarer till “Foie gras, pâté de canard au poivre vert & magret de canard confits”

 1. Men det ser ju ut som om det är anklever och inte gåslever. Gåslever brukar ju heta Foie Gras de Oie. Samma sak med patén, den är nog gjord av anka istället för av gås.

 2. Vad har du för tankar gällande de stackars gässen som tvångmatas och plågas i hela livet bara för att folk skall kunna få köpa sin Foie Gras?

 3. Jag tänker ungefär lika mycket på dem som jag tänker på alla andra djur som plågas och får sätta livet till för att vi skall kunna äta precis det vi behagar.

  Och om jag vill äta gåslever så tror jag att detta är ett av de bättre sätten att köpa det på, dvs direkt från en gård istället för från supermarket och en okänd industrianläggning någonstans i världen.

 4. Okej, men i de flesta fall finns det regler om hur djuren måste behandlas och så vidare. De flesta matdjur föds upp med en viss ”livskvalitet” medans just gässen för tillverkning av Foie Gras sägs utsättas för mer än vad som anses vara ”acceptabelt lidande”.
  Jag är ingen vegetarian men jag tycker man kan välja bort en del lyxigheter som man vet tillverkas på ett sådan sätt att djuren MÅSTE lida. Men det kanske är så att gässen från den där gården inte tvångsmatas på samma sätt utan att de nöjer sig med att de får en normalstor lever och i sådana fall är det ju bra.

 5. Min tanke är att ju dyrare det är desto bättre har djuren det. Jag tror inte att det är en regel, men det är den bästa indikatorn jag har.

  Köper man billig mat krävs det mer effektivitet vid tillverkningen, och uppfödning med effektivitet ger nog inte djuren livskvalitet direkt.

  Men som konsument har man inte många metoder för att verifiera hur ens mat har tillverkats. Jag funderade faktiskt igår på att åka till gården och kolla läget, men jag tror att det är lite för långt för att jag skall hinna med det innan jul. Dessutom är jag nog jättedålig på att se skillnad på glada och ledsna gäss.

 6. Haha,.. en glad gås ser ut som Mårten, en ledsen har en tratt i näbben, panikslagna ögon och är jättetjock!..
  Det där du skriver först, att dyr mat är bra mat stämmer till viss del men dock inte så bra att man kan ha det som en indikator. Mat tillverkas på så många olika sätt och det går inte att generalisera. Det jag ville få sagt var bara just detta om produkten gåslever, inget annat. Billiga produkter som kex och kaffebröd som är tillverkade i andra länder innehåller oftast palmolja istället för vanligt fett. Detta är billigt men väldigt miljöpåfrestande. Så när det gäller de produkterna är det säkrast att köpa ekologiskt eller krav, de är dyrare :)..

  Föressten, vi kan väl åka till den där gården nästa vecka när jag kommer ner?.. kan bli en intressant utflykt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *