De riktiga äventyrsbaden

För några veckor sedan stack jag, Charlie och Johannes till Nice för att möta upp vår guide för en heldag i bergen med så kallad ”canyoning”.

Canyoning innebär att man till fots och med våtdräkt och hjälm tar sig ner genom vattendrag och forsar. Man hoppar, dyker, kanar, simmar, flyter och går längs vattnet. Som ett äventyrsbad, fast på riktigt.

Efter att vi fått all utrustning började vi styra mot Italien och upp i föralperna. Vid baslägret (en liten affär uppe i bergen som såg ut som Peppes bodega, där man kunde köpa italienska mandelskorpor, Absolut Vodka och Panini) parkerade vi. Nu var det dags att göra sig redo för den långa promenaden upp för berget och den sköna vägen ner för berget. Med våtdräkter och hjälmar begav vi oss iväg.

Det tog ungefär en timma att nå starten av canyoningen. En trappa ledde ner till den första ”poolen” där vi satte oss med hela gruppen på bergskanterna runt om och åt vår picknick. Gruppledaren bjöd på sitt egengjorda rosévin och alla tuggade på sina baguetter. Sedan hoppade vi i det kalla, men sköna, vattnet.

Vi fick en del instruktioner för hur man får lov att ta sig fram genom naturen och efter det var det bara att följa efter guiden. Vi var indelade i smågrupper med varsin guide så det var inga problem att göra som man skulle. På vissa ställen åkte man rutschkana, på andra ställen hoppade eller dök man i små ”pooler” med underbart grönblått vatten. Det var ett otroligt häftigt landskap.

Vår guide hoppar ner i en av ”poolerna”.

Vi vet fortfarande inte om vi gick fel eller om det var meningen, men nedfärden tog flera timmar. Några av oss var lite trötta och småskadade efter alla hårda berg, men jag mådde prima och tyckte att det var bland det roligaste jag har gjort. På slutet kom vi till ett vattendrag som faktiskt var en ganska bred fors där man bara behövde flyta med i det brusande vattnet. Det var häftigt!

Johannes, jag och Charlie simmare vidare efter en liten rutschkana i berget.

Lite mer bilder från canyonen vi var i och lite mer info om canyonen på franska.

2 kommentarer till “De riktiga äventyrsbaden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *